Fiets en Wandel

 

ROUTE
ZEVENBERGEN

 

80114748.jpg
Ontdek via een App op je smartphone hoe mooi Zevenbergen eigenlijk is !
Beschikbaar voor :

fiets met ons mee ...

 

Dit is én van de fietsroutes die is uitgezet ter herinnering aan de bevrijding van Noordwest-Brabant in november 1944. Dit gebied komt nagenoeg overeen met de huidige Gemeente Moerdijk.


De naamgeving is afkomstig van de 1e Poolse Pantserdivisie die, onder leiding van Generaal Maczek, het oostelijk deel van de Brabantse Westhoek heeft bevrijd.

 

Langs een deel van de route staan borden met het verhaal over de Poolse divisie in Hooge en Lage Zwaluwe. Per bordje via QR-code ook nog uitleg op de website van de Heemkunde kring Willem Snickerieme


De lengte van de fietsroute is 29 kilometer.

Bekende Zevenbergse stemmen nemen je mee 'op sleeptouw' langs een leuke route met mooie verhalen, historische gebouwen en geheimen van Zevenbergen.

Wandel met ons mee ...

 

Het verhaal van Suikerbiet tot het Suikerfabriek in deze speciale Suikerroute.
Gemaakt naar aanleiding van het jaar van de Biet 2017, de suikerbiet is geworteld in de geschiedenis van Zevenbergen

fiets de suikerroute ...

 

_OFL2095_edited.jpg
48486143.jpg
DJI00150.jpg

fiets de polderroute ...

 

In samenwerking met VVVMoerdijk, ZLTO Moerdijk en KrachtigBuiten zijn met passie voor onze streek en de liefde voor streekproducten een 3-tal nieuwe polderroutes: de Ruigenhilse, de Oude Appelaarse en de Bloemendaalse polderroute samengesteld. Elke fietsroute verbindt diverse streekwinkels en andere toffe locaties aan elkaar. Stap op  je fiets en ontdek het zelf !

 

oude appelaarse polderroute.JPG

Als aanwaspolder bestond de ‘Oude Appelaar’ uit een door natuurlijke aanwas ontstaan gors. De polder werd al in 1597 bedijkt. De Oude Appelaarse polder had een sterke link met het dorp Fijnaart, dat eerder was weggevaagd door de Sint Elisabethsvloed. Zo liep de oorspronkelijke haven van Fijnaart al door het oude gors en later door deze polder.

 

Fietsend door de prachtige Tonnekreek, langs havens en de unieke Keenesluis ontdek je de Oude Appelaarse polder. Stop onderweg bij de aangewezen streekwinkels en geniet van de lekkernijen. De route eindigt in vestingstad Klundert waar de oude contouren van de vesting nog goed zichtbaar zijn en diverse terrassen je uitnodigen voor een hapje en een drankje.

 

LET OP: In de papieren versie van deze route staat het adres van Roks Streekwinkel helaas niet goed vermeld. Het juiste adres is Blaaksedijk 14a in Fijnaart.

bloemendaalse.JPG

De creatie van deze polder had nogal wat voeten in de aarde. Pas na een flinke discussie tussen de Heren van Breda en die van Zevenbergen kwam de polder in 1555 tot stand. De polder werd bedijkt en de uitwatering liep in eerste instantie op de rivier de Moye Keene. Inmiddels verloopt de uitwatering via de Bloemendaalse Vliet en het bijbehorende gemaal.

De Bloemendaalse polderroute brengt je naar maar liefst negen locaties vol lokale lekkernijen. Onderweg geniet je van de uitgestrekte polders en ontdek je locaties als Huize Bloemendaal of velden vol kippen waarvan jij de verse eitjes kunt scoren!

ruigenhilse polder.JPG

Van ruig natuurgebied begin 16de eeuw naar een ingepolderd gebied vol kreekjes rondom het nieuwe dorpje Ruigenhil, het huidige Willemstad. Willem van Oranje versterkte het dorp Ruigenhil
tot vestingstad.

 

De omliggende Ruigenhilse polder behield zijn naam en werd een belangrijk wapen in strijd tegen de Hollandse vijand.

 

De fietsroute door de Ruigenhilse polder voert je langs de leukste locaties vol lokale lekkernijen. Al genietend van het uitgestrekte polderlandschap ontdek je ook mooie plekjes, zoals het bijzondere fort De Hel en vestingstad Willemstad.

foto's by Marcel Otterspeer Fotografie